2007 – Bijzondere samenwerking tussen kunstenaars

bron: http://almerebuiten.blogspot.com/2007_08_01_archive.html

Niels Blenderman exposeert op dit moment in het Flevoziekenhuis. Op polikliniek A1 zijn tot eind september meer dan twintig schilderijen van de 23-jarige Almeerder te zien. Zijn werk wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van superhelden. Blenderman heeft een verstandelijke en visuele beperking en volgt een kunstopleiding bij De Witte Olifant. Daarnaast wordt hij twee dagen per week begeleid door kunstenaar Florian Haeck. Samen werken ze in het atelier in voormalig buurthuis De Wierden.

Een samenwerking die voor beide partijen zijn vruchten afwerpt, vertelt Haeck. ,,Niels heeft iets met letters. Vanochtend heeft hij bijvoorbeeld een werk van mij verbeterd door er allerlei letters bij te zetten.” Boven en onder het stilleven van een bergketen staat een brei aan letters, niet allemaal als zodanig te herkennen. Alleen Niels valt duidelijk te lezen.
Haeck heeft al jaren een groot doek staan dat is bekleed met een theedoek. Niels bedenkt ter plekke dat er schaakstukken op kunnen, net als die uit Lord of the Rings. ,,Zijn spontaniteit vind ik het allerleukste. Ik word er zelf door ge├»nspireerd, want ik mis die spontaniteit. Elk rationeel denkend mens eigenlijk.”

Niels haalt zijn eigen inspiratie uit striphelden. Spiderman is zijn favoriet, Batman, Star Wars, de Ninja Turtles en de Fantastic Four komen ook veelvuldig terug in zijn werk. En, toepasselijker kan bijna niet, Niels woont in de Stripheldenbuurt. En hier heeft hij zijn eigen atelier. Hij is eigenlijk altijd aan het tekenen of het schilderen. ,,Maar niet als ik op vakantie ben”, vertelt Niels. In veel van zijn werken komen de gebouwen uit de strips terug. Binnenkort gaat hij veel van deze gebouwen in het echt zien, de vakantie gaat dit jaar namelijk naar New York. Niels: ,,Wel spannend. Ze praten wel Engels in Amerika. Maar dat moeten ze zelf weten.”

posted by Oostvaardertje at 11-08-2007 9:19 AM

Dit bericht is geplaatst in In de media. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.